Anoreksija nervoza je bolezen, ki, podobno kot vse ostale motnje hranjenja, prevzame nadzor nad našimi mislimi, dejanji in odločitvami. “Ugrabi” naše telo in dela z njim tako kot sama želi. To vodi do vzdrževanja telesne mase (TM) vsaj za 15% pod minimalno normalno oziroma ustrezno maso glede na starost in višino (indeks telesne mase ITM<17,5). Podpovprečno telesno maso spremlja nenehen strah pred pridobivanjem mase oz. pred debelostjo. Značilno vedenje oseb z anoreksijo je pogosto tehtanje, merjenje nekaterih delov telesa, opazovanje v ogledalu. Velikokrat se več ur dnevno ukvarjajo s telovadbo (večinoma aerobni tip vadbe, kot sta tek in kolesarjenje), zaradi katere pride do izčrpanosti. Pri hranjenju oklevajo s takojšno zaužitvijo, brskajo po hrani in jo prestavljajo po krožniku, obroki so izredno majhni, vendar se jim še vseeno zdijo preveliki.

Zaradi bolezni se pojavijo motnje pri delovanju žlez z notranjim izločanjem. Posledice so lahko: amenoreja, ki dolgoročno vodi celo do neplodnosti; zaustavitev rasti; zmanjšanje libida; upočasnjen metabolizem; upočasnjeno bitje srca (bradikardija); anemija; redčenje las; stalen občutek mraza; pomankanje mikro elementov (kot npr. cink); oslabitev imunskega sistema; bleda polt; zaprtje; škripanje v sklepih itd.

Psihološki znaki, ki spremljajo anoreksijo nervozo, so depresivno razpoloženje, nizka samopodoba, anksioznost, socialni umik, ahedonija oziroma izguba življenjske radosti, težave s spanjem.

Poznamo dva tipa anoreksije: restriktivno in purgativno. Pri restriktivni anoreksiji je značilno vzdrževanje nizke telesne mase s stradanjem ali hiperaktivnostjo oziroma pretirano telesno aktivnostjo. Pri purgativni anoreksiji pa bolnik nizko telesno maso vzdržuje z uporabo diuretikov za odvajanje vode in zdravil za odvajanje blata in /ali s hiperaktivnostjo. Mišljenje, da ima tisti, ki bruha, bulimijo in tisti, ki strada, anoreksijo, je popolnoma napačno.

Dodaj odgovor

Scroll to top