Hrbtenica ima štiri krivine. V vratnem in ledvenem delu je konveksno ukrivljena naprej – to imenujemo lordoza, v prsnem in križničnem delu pa je ukrivljena nazaj – to imenujemo kifoza. Problem nastane, če so krivine hrbtenice prevelike ali premajhne.

Povečana prsna kifoza je precej pogosto stanje, ki običajno prizadene mladostnike in odrasle. Sodobni način življenja, ki vključuje veliko sedenja, premalo gibanja, stres in pomanjkanje časa, našo hrbtenico postavlja v neprijazen položaj.

Poznamo več tipov prsne kifoze. Prvi tip je pridobljena kifoza, ki je povezana s slabo telesno držo. Poznamo tudi Scheuermannovo bolezen in prirojeno kifozo, ki ju spremljajo strukturne spremembe vretenc.

Vzroki za nastanek:

 • vnetje hrbtenice (gnojno, tuberkulozno, revmatično),
 • motnja metabolizma mineralov (osteoporoza, rahitis, motnja razvoja vretenc),
 • poškodbe,
 • okvare živcev ali mišic (progresivna mišična distrofija),
 • zunanji dejavniki( narava dela),
 • starost (starostna grba).

V članku obravnavana pridobljena prsna kifoza se pojavlja pri ljudeh, ki imajo daljši čas slabo držo, kot je pogosto delo za računalnikom, dolgotrajno učenje, delo za trakom itd. Prav tako imajo velik vpliv na njen nastanek športi, ki zahtevajo ponavljajoč upogib prsnega dela hrbtenice, npr. kolesarjenje in veslanje.

Najpomembnejši vzrok za nastanek povečane prsne kifoze je različna togost struktur, ki omogočajo upogib in struktur, ki omogočajo izteg prsnega dela hrbtenice. Pojavijo se spremembe v dolžini, moči in togosti mišic. Posledično se razvijejo kompenzacijski vzorci zaradi katerih določene mišice postanejo dominantne in prevzamejo vlogo drugih. Pojavi se mišično nesorazmerje. Na pojav povečane prsne kifoze lahko vplivajo tudi šibke mišice sprednjega dela trupa, povečana ledvena lordoza (hiperlordoza) in neučinkovita diafragma ter posledično večja obremenitev pomožnih dihalnih mišic.

Primarni simptom povečane prsne kifoze je nenormalna ukrivljenost zgornjega dela hrbtenica in ramena nagnjena naprej (»povešena ramena«).

Ostali simptomi:

 • povečana mišična utrujenost hrbta,
 • kronična napetost in pekoče bolečine v zgornjem delu hrbtu (med lopaticama, vratni del),
 • oteženo, površinsko dihanje,
 • bolečine v ledvenem delu hrbta (pojav hiperlordoze),
 • moten prenos živčnih signalov v roke in noge.

Na obliko hrbtenice ima velik vpliv telesna drža, zato je zelo pomembno zavedanje in ohranjanje pravilne telesne drže. Če cel dan sedite in ste v ukrivljenem položaju, boste napačno telesno držo le z vajami težko odpravili.

Kombinacija ustreznih vaj za moč in mobilnost ter ohranjanje pravilne drže tekom dneva bo pomagala zmanjšati povečano prsno kifozo.

Za vas smo pripravili brošuro, kjer so opisane in prikazane 4 vaje za mobilnost prsnega dela hrbtenice.

Skupaj lahko odkrijemo in odpravimo vzrok vaših težav.

Scroll to top